#metoo

Kampanjen #metoo kan inte ha undgått någon. Att sexuellt våld fortfarande pågår är under all kritik och helt ofattbart. Något som är än mer ofattbart är att det finns väldigt många människor som anser att Sverige redan är jämställt, eftersom vi kvinnor får rösta, köra bil, arbeta osv (som att dessa saker inte skulle vara självklara). Låt mig säga er alla en sak - Sverige är absolut inte jämställt. Det spelar ingen roll att vi har kommit väldigt långt med jämställdheten, för det är inte samma sak som att det är jämställt. Hur kan det vara jämställt när de strukturella samhällsproblemen finns kvar mellan könen? Hur kan det vara jämställt när jag som kvinna tjänar mindre än en man som utför samma arbete? Hur kan det vara jämställt när kvinnor ses som ett sexobjekt och när det är miljontals kvinnor som har blivit och fortfarande blir utsatta för sexuella trakasserier/övergrepp? Redan som små lär vi oss att våra kroppar är till för män. Kvinnor blir utsatta för övergrepp varje dag, kvinnor är rädda för att gå hem själva eller gå ut själva. Kvinnor på dansgolvet behöver män de känner runtomkring sig för att inte okända män ska flockas runt dem som om de vore något jävla byte. Kvinnor blir tafsade på. Män tar för sig på kvinnors bekostnad. 
 
Om du som man nu tänker "men jag har aldrig gjort så", vakna upp istället och gå med i kampen för kvinnors rättigheter. Det spelar ingen roll om du inte har gjort så eller om dina vänner aldrig skulle göra någonting sådant, för det händer, hela tiden, överallt. Vilka är det då som begår sexuella brott mot kvinnor om det inte är du och dina snälla kompisar? Det är fortfarande män som begår dessa brott. Det går inte att komma ifrån. Som man har man därför som ansvar att stå upp sexismen och se till att sådant inte händer. Hur? Uppfostra dina söner till att respektera människors lika värde, oavsett kön. Uppfostra dina döttrar till att inse att deras kroppar aldrig är till för någon annan än de själva. 
 
Rannsaka dig själv och säg ifrån när någon drar ett sexistiskt skämt som "bara var på skoj". Gå med i kampen. Det är nämligen inte möjligt att så många känner en kvinna som har blivit utsatt för mäns våld/trakasserier men att ingen känner en man som skulle vara kapabel till detta. 
 
Om du som kvinna tänker att det minsann aldrig har hänt dig och att andra kvinnor överdriver, tycker jag väldigt synd om dig, för det har hänt dig och ingen kvinna överdriver när hon berättar om sexuella brott som har begåtts mot henne. 
 
Ta av er era foliehattar och öppna ögonen för verkligheten. För det här händer. Hela tiden. Överallt. 
#metoo